Home FAQ Kies uw specialisme Grafisch ontwerper

Grafisch ontwerper. Wat kan OpenIMS voor u betekenen?

Grafisch vormgevers kunnen op eenvoudige wijze een vormgeving van een site binnen OpenIMS implementeren zonder te programmeren. Het ontwerp kan via zogenaamde layout templates worden aangebracht in het OpenIMS template management systeem.

Scheiding: ontwerp & content & functionaliteit

Binnen OpenIMS zijn vormgeving, content en functionele logica (code) volledig van elkaar gescheiden. Dit is een groot verschil ten opzichte van de meeste andere CMS systemen waarbij code meestal in de layout-, of vormgevingtemplates wordt ondergebracht. Binnen OpenIMS is daarvoor een aparte omgeving beschikbaar. Binnen OpenIMS wordt gewerkt met HTML-achtige tags om functionaliteit in de vormgevingtemplates aan een pagina toe te voegen. Hierbij kan gedacht worden aan navigatie structuren zoals het tonen van het hoofdmenu of een klikpad (zie illustratie). De functionaliteit achter de tags kan door een ontwikkelaar (programmeur) worden gemaakt of aangepast. Dit heeft als voordeel dat er geen vermenging plaatsvindt van opmaak en (source) applicatiecode. Op deze manier kunnen wijzigingen aan de functionaliteit op één plaats worden aangebracht die daarna op alle plaatsen waar deze in de site wordt gebruikt functioneert. De applicatie code is dus niet verwerkt in de vormgeving template maar in een speciale algemene OpenIMS module. De zogenaamde OpenIMS Mixer zorgt er uiteindelijk voor dat vormgeving, content en applicatiecode worden verwerkt tot een voor de meeste gangbare browers begrijpbare HTML pagina. Hierdoor kan een ontwikkelaar zich volledig richten op het beschikbaar stellen van de juiste functionaliteit waarbij een vormgever de vormgevingtemplates verwerkt. De vormgeving en functionaliteit kan in preview (concept) worden bekeken en getest en kan daarna worden gepromoveerd (gepubliceerd) naar de productie omgeving.

Staging en versiebeheer

De layout templates binnen OpenIMS worden via het publicatie mechanisme (Multi Level Staging) vrijgegeven. Hierdoor kan de vormgever eerst controleren of de gewijzigde template voldoet aan zijn wensen voordat deze wordt vrijgegeven. Tevens worden van alle gepubliceerde bewaard.

Template management met je favoriete gereedschap

De kracht van OpenIMS ligt in het feit dat gebruikers zelf kunnen kiezen welk gereedschap ze gebruiken voor het creëren van content. Dit geldt ook voor de layout templates. De vormgever kan een OpenIMS template direct starten in een willekeurige HTML editor. Dit betekent dat Microsoft FrontPage of Dreamweaver zonder probleem ingezet kunnen worden om een layout template te maken en beheren.

Template hiërarchieën en herbruikbaarheid

Bestaande layout templates kunnen worden gekopieerd en op deze manier worden hergebruikt voor het realiseren van nieuwe templates. Er kunnen meerdere templates binnen een site actief zijn.

Content Sjabloon beheer

Naast layout templates kunnen er per layout template ook voorgedefinieerde document sjablonen worden vastgesteld. Dit zal in de meeste gevallen bijvoorbeeld een Microsoft Word document voorzien van een vaste indeling zijn, denk bijvoorbeeld aan een standaard opmaak voor een persbericht of een vacature.

Metadata management & gebruikersmanagement

Per template kan eenvoudig worden gedefinieerd wat de benodigde metadata velden zijn en welke gebruikersgroepen het betreffende template kunnen gebruiken.

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

//RL:20210122
Accepteren

www.osict.com maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.